Investeringsråd til mine venner

Suksess for den allminnelige investor ligger i å lage seg en fornuftig plan og så følge den, lenge.

Enkle regler for vordene investorer:
1. Kjøp billige og vel-diversifiserte fond som «KLP AksjeVerden Indeks».

2. Invester et fast beløp månedlig (litt er bedre enn ingenting, 10-20% av inntekt er usedvanlig bra).

3. Betal tilbake kredittkortgjeld til fulle hver måned.
4. Benytt deg av BSU-sparing hvis du har skattbar inntekt og planlegger å kjøpe bolig i dette livet.

Praktiske løsninger du er velkommen til å følge:
Kjøp ditt billige og vel-diversifiserte fond i en askjesparekonto. De fleste banker tilbyr aksjesparekontoer helt gratis, som regel tilbyr de også KLP sine fond. I en aksjesparekonto betaler du normalt ingenting for å kjøpe og selge fond, og det er bra for din uttelling. Hvis din bank ikke har aksjesparekonto kan du bruke Nordnet som er rimelig eller DNB som er størst.

«Set and forget». Spar et på forhånd fastsatt månedlig beløp med faste trekk til ditt billige og vel-diversifiserte fond. Automatisering har to fordeler. Du sparer tid og du slipper å følge med, og det er bra! For det største hinderet vi fondssparere må forsere for å lykkes er våre egne tåpelige innfall.

PS.

Nedbetaling av boliglån kan være en god investering og kan medregnes i de 10-20% du forsøker å spare av inntekten din.

Fond (som «KLP AksjeVerden Indeks») kan gå mye opp og ned i verdi, så hvis du synes det er dumt bør du vurdere å sette en andel på mellom 30-70% av sparepengene dine i f.eks. boligsparing, banksparing eller gull – finn noe du anser for å være trygt. Det vil redusere berg-og-dal-bane følelsen betydelig og gi deg en trygghet. Forhåpentligvis kan du da leve med opp- og nedturene til fondet og på den måten fange den langsiktige gevinsten fra å eie en andel av verdens største og mest suksessfulle børsnoterte selskap.